Základní dovednosti I.

30.06.2014 23:38

V tomto  a několika dalších dílech bych se chtěla věnovat základním dovednostem, které by měl treibballový pes mít. Začnu úplně od začátku a určitě zjistíte, že některé z nich už máte zmáknuté, protože je využíváte, když cvičíte poslušnost nebo agility. A pokud necvičíte ještě nic, je tohle dobrá průprava do většiny psích sportů.

Jak jsem psala již v úvodním článku, jako u všech psích aktivit, ani u treibballu neexistuje jednotná metodika. Tuto metodiku jsem vytvářela na základě toho, co jsem viděla, vyzkoušela a co mi funguje.  Každopádně se ale nebojte experimentovat a hledat vlastní cesty, protože to je na práci se psem to nejkrásnější.

Možná vás překvapí, že míče přijdou na řadu o něco později. Je to z toho důvodu, že naučit psa šťouchat do míče patří mezi ty snadnější úkoly, které vás čekají.  Psi hru s míči obvykle milují, což může trénink někdy pěkně zkomplikovat. Při treibballu by se pes neměl nechat hrou unést, ale měl by míč dotlačit co nejkratší cestou k vám, měl by ochotně hru opustit a čekat na vaše další pokyny, měl by si vybrat míč, k jakému ho nasměrujete vy  a asi nejobtížnější je to, že by měl být schopný pohybovat se po hřišti plném lákavých míčů a prakticky si jich nevšímat, pokud vy k tomu nedáte pokyn.

Sama jsem si vyzkoušela, jak je  těžké psa něco dalšího naučit, když si z něj hned na začátku vyrobím míčového maniaka. Proto je velmi důležité rozmyslet si, kam chcete svůj trénink směřovat. Bude rozdíl mezi tím, pokud vám stačí treibball jen jako oddechová aktivita, nebo pokud byste chtěli závodit či se dokonce účastnit  předváděcích akcí a diváky ohromovat tím, že pes vybírá míče podle určitého pořadí, nebo umí oddělit určité barvy. Ať tak nebo tak, věřím, že si užijete spoustu legrace a teď už jdeme na to.

Jelikož si jsou některé dovednosti dosti podobné a není vhodné je učit zároveň, budu je sem dávat po jakýchsi setech. To znamená, že jsem je poskládala tak, abyste mohli pracovat na několika zároveň a nekazili si předchozí nácvik. Ovšem s některými  není dobré začínat, pokud nezvládnete ty předchozí a na ty vás upozorním.

Výdrž u levé i pravé nohy

Tahle dovednost je velmi důležitá pro ty, kteří plánuji v treibballu soutěžit. Pozice u nohy je totiž u většiny řádů výchozí pozice. Jelikož v treibballu hraje roli čas a ten se vám začne měřit od chvíle, kdy se pes dotkne jakéhokoli míče, není rozhodně výhodné dovolit psovi vybíhat bez vašeho pokynu. Jak se psi s treibballem seznamují, stávají se pro ně míče čím dál více lákavé.  Proto doporučuji si s tímto úkolem opravdu vyhrát i z toho důvodu, že jde o výcvik s fantazií a užije se při něm legrace. Vydrží pes u nohy, i když kolem běhají jiní psi? A když hodíte jeho oblíbenou hračku? A když kolegovi upadne kus svačiny?

V treibballu je výběr zvukových a posunkových povelů na psovodovi, já používám „K noze“ a  „Pravo“ a gesta rukou.

 

Zalehnutí za pohybu

Tento cvik také patří k základní výbavě závodníka. Zalehnutím psa totiž psovod dává najevo, že s prací u míčů jsou hotovi a měření času se tak stopně. Navíc je to velice výhodný záchranný povel, pokud potřebujete práci psa přerušit, např. proto, že se s míčem vydal jiným směrem, řítí se do outu, nebo ho prostě z jiného důvodu potřebujete přesměrovat na jinou činnost. Spousta psů si umí lehnout na povel, ovšem zalehnutí z pohybu bývá o trochu obtížnější a je potřeba ho trénovat. Opět se zde fantazii meze nekladou a je jen na vás, jakým způsobem psa rozpohybujete a v jaké rychlosti a vzdálenosti ho učíte zalehnout. Důležité je nespěchat a než začnete vzdálenost prodlužovat, ujistěte se, že zalehává opravdu rychle a na místě. Můžete například odhodit pamlsek a dát povel k lehnutí při zpáteční cestě k vám, nebo ho nechat něco oběhnout, můžete také běžet se psem. Video vám ukáže, jak by mohl počáteční nácvik vypadat.

https://www.youtube.com/watch?v=wTkkap1ofco

Doběhnutí na target

Většina trenérů si při nácviku treibbalu pomáhá targety, ale nemusí to být pravidlo. Mně se tato pomůcka velmi osvědčila, protože mi to přijde jako srozumitelný způsob, jak naučit psa vybíhat ode mě a později za míč.

Target je v podstatě nějaký placatý předmět, na který si pes stoupá předníma packama. Počáteční nácvik jde většinou rychle, psi rychle pochopí, že dostanou pamlsek, pokud dají packy na onen předmět. Později posílám psa na předmět z větší vzdálenosti a tím ho učím se ode mě vzdalovat.

Targetem může být cokoli, co je dobře vidět (pes musí target vidět i na větší vzdálenost, aby se naučil rychle na něj doběhnout a zbytečně ho po cestě nehledal) – kus karimatky, kolečko z tvrdého papíru, dřevěné prkýnko potažené kobercem atd. Já používám plastové tácky z Ikey. Podmínkou je, aby target neklouzal a nemohl psí tlapky nijak poranit.

Jelikož treibball je o práci na dálku, targety využívám k nácviku hned několika dovedností, kterým se budeme ještě věnovat. Než se k nim dostaneme, potřebujeme ale, aby na něj pes uměl dobíhat, takže směle do toho.

www.youtube.com/watch?v=umKnEYC1OdI