Základní dovednost - běž za předmět

02.07.2014 18:25

Základní dovednosti – běž  za předmět

Pro mě je tato dovednost tou nejzákladnější, bez které nelze treibball vůbec hrát.  „Zaza“ spočívá v tom, že pes vyběhne za předmět (míč) a tam setrvá ideálně čelem směrem k nám. Je to z toho důvodu, aby hned po rozehrání mířil na nás a nezačal kutálet míč nakřivo nebo úplně jiným směrem.

Úměrně své důležitosti patří pro mě tato dovednost mezi ty opravdu těžké a hlavně vyžadující delší dobu nácviku. Přesně na tenhle cvik sedí výrok Anji Jacob, když nám na semináři sdělovala své vysvětlení, proč  treibball na závodní úrovni trénuje tak málo lidí, ačkoli ho ve své nabídce má už většina psích škol v Německu: „ Nepřítelem treibballu je čas. Ať už začnete s agility nebo s obedience, po pár lekcích jste hrdí, že jste naučili tunel nebo lehnout na povel. I když to není dokonalé, s každou lekcí vidíte, že se blížíte ke konečné podobě vašeho sportu. U treibballu po půl roce trénování nevidíte nic.“

Přiznávám, že setkání s Anjou pro mě přišlo včas, protože jsem právě propadala pocitu, že je náš trénink úplně marný a nikdy to nezvládneme.  Teď už vám mohu říct – dostaňte se za „zaza“ a pak už vám symfonii s míči nic nebrání.

Cvik jsem zvádla několikrát pokazit, než jsem se dostala ke své cestě, která mi funguje.

1) Naučte svého psa, aby se řadil čelem k vám.

Ze zečátku odměňujte jakoukoli snahu vystředit se proti vám, i když psovi třeba bude trochu ujíždět zadní část těla. Tady bych chtěla upozornit, že u treibballu milimetry nehrají až takovou roli jako u poslušnosti, takže raději stále zachovávejte nadšení a rychlost a nevyžadujte rovnost podle pravítka. Nezapomeňte, že za předmět pes běží z dálky a v pozici se moc dlouho neohřeje, protože obvykle následuje odšťouchnutí míče. Kdyby se měl přespříliš soustředit na přesné vyrovnání, mohlo by ho to zpomalit nebo dokonce otrávit. Vždy mějte na paměti, že chcete takovou pozici, aby to potom bral s míčem rovnou rovně k vám.

Postavte se tedy proti psovi a několikrát ho v této pozici odměňte. Potom zkuste udělat čtvrtkruh a jakmile pes projeví snahu točit se s vámi, pochvalte (klikněte) a dejte najevo radost. Pokud by se ze začátku nedorovnával úplně, pochvalte ho za pohyb správným směrem, ale pamlsek podejte tak, aby si pro něj musel dojít do správné pozice.

Vaše první lekce by mohla vypadat nějak takto:

www.youtube.com/watch?v=JjTQCCHZ_7A

2) Dejte mezi vás nějaký předmět

Ideálně co nejdříve, jakmile bude pozice „čelem“ vypadat nějak k světu. Potřebujeme totiž, aby si pes zvykl pracovat na dálku.

POZOR: Pokud setrváte moc dlouho v nácviku blízko u vás, pes vám bude hrkat do míčů. Stejně tak , pokud budete odměňovat blízko u vás. To je chyba, kterou doteď odstraňuji. Ideální je odměňovat u psa nebo odhazovat za psem, ať se na vás nelepí.

Nezapomeňte přidat posunkový povel, který budete používat, až psa budete vysílat do dálky.

3) Vysílejte psa za předmět

https://www.youtube.com/watch?v=3tuU7iiakZQ

 

4) Pohrajte si s předměty, vzdáleností a úhly náběhu

 

Tip: v ideálním případě by měl pes přes předmět stále vidět na vás. Pokud bude muset vykukovat ze strany, bude si kazit pozici.