Hry pro lepší přivolání, drive a sebekontrolu s Pavlou Klučkovou 21.10.12

27.10.2012 13:42

Nedělní ráno začalo proklatě brzy a jediné, co mě zvedlo z peřin před pátou ráno byly dvě sbalené krosny a tašky se psími věcmi naskládané u dveří. Čekala nás téměř  tříhodinová cesta do Choustníkova Hradiště u Dvora Králové na seminář s Pavlou Klučkovou. Náplní semináře byly hry pro lepší přivolání, drive a sebekontrolu podle Susan Garrett a já byla štěstím bez sebe, když jsem se dva dny před jeho konáním dozvěděla, že z diváka povyšuju na cvičícího účastníka.  Susan sleduji už dlouho, povedlo se mi z Londýna přivézt její knížky a v podstatě hltám vše, co je od ní k dostání. Jenže teorie a praxe jsou dvě různé věci a Pavla je v pozitivní motivaci a všem, co dělá, opravdu dobrá, takže když se mi do rukou dostaly propozice na seminář, nešla jsem za svým mužem s obvyklým „Mohli bychom tam jet?“ ale s „Zlato, tam  jedeme.“

Jelikož páníček pokračoval dál na místo naší dovolené a já mu nechtěla po dlouhé cestě přidělávat starosti, dostal za společnici spolehlivou a zkušenou Dášenku. Vybavena Diazepamem jsem tedy vyrazila s Ebynkou na její první seminář. Až na občasné poštěkávání v kleci zvládala těsný prostor s poměrně velkým počtem psům na jedničku  a večer se dokonce obešel bez záchvatu, což svědčí o tom, že ji situace nestresovala. 

Hry podle Susan Garrett nejsou jen ledajaké honičky na ukrácení dlouhé chvíle, ale jsou to v podstatě výcvikové aktivity s jasnými pravidly podle hesla „Zábava je práce a práce je zábava“. Díky hrám pro lepší přivolání získává páníček na atraktivitě a výskyt v blízkosti páníčka má pro psa velkou hodnotu.  K tomu, aby se hafan vydržel věnovat páníčkovi, i když si okolo hrají jiní psi, nebo je na zemi poházené jídlo, je potřeba velká dávka sebekontroly. Naštěstí i ta se dá trénovat příjemnějším způsobem než taháním a škubáním vodítka. A co je snem každého, kdo cvičí svého psa? No přeci pes, který má drive. Pes, který má touhu do práce se svým psovodem, s radostí plní povely a miluje učení nových věcí. I na tohle Susan mysela a vypracovala několik pěkných her.

Některé hry pro mě byly úplně nové, u některých jsem si ověřila, zda je hrajeme správně. Pavla nám ukázala, jak se dají hry vzájemně kombinovat a také jejich různé varianty, abychom mohli postupovat do stále vyšších levelů. Kromě toho jsem získala spoustu nových poznatků a zapsala si několik  inspirujících myšlenek o psí výchově.  Nakonec jsme museli každý pro svého chlupatce  vymyslet a následně předvést  tzv. Value building circuit, což je soubor několika her, které plynule navazují na sebe a mají nějaký účel, nejlépe ideální kombinaci tréninku sebekontroly a drivu.  Měla jsem z našeho předvedení pěkný pocit a Ebynce dávám jedničku. Trenérce Pavle a organizátorce Hance píšu jedničku s hvězdičkou za skvěle strávený den a nakopnutí do další práce.

Pokud jste ještě neměli možnost setkat se se Susan Garrett,  zde je krátká citace z Dogsmagazin.cz: 

Propagátorku metody zvané shaping - usměvavou plavovlásku Susan Garrett asi znají hlavně příznivci agility a klikr tréninku. Je totiž vedle Karen Pryor nebo Boba Baileyho jednou z guru tohoto způsobu trénování pomocí pozitivní motivace. Ve své výcvikové škole Say Yes, kterou vede se svým životním partnerem Johnem Blenkeyem v kanadském Ontariu, učí majitele, jak rozumět svému psu a jak ho správně směřovat k samostatnému myšlení a řešení úkolů.

Představme si asi nejznámější přínos Susan Garrett pejskařskému světu: a tím je metoda práce s klikrem zvaná shaping. Shaping, neboli tvarování, je jedna z obrovských výhod cvičení s klikrem. Základem je, stejně jako u ostatních metod klikr tréninku, odměňování psa za správné reakce a ignorace nežádoucích pokusů. Psovod navádí psa k výslednému cviku přesností klikání a odměňováním pohybů, které vedou k výslednému cviku, nemanipuluje s ním ručně ani na něj nemluví - pes se potřebuje soustředit. Začíná se odměňováním přibližného chování a postupně se kliká za přesnější a přesnější chování. Pes by měl pochopit, že je na správné stopě, že „přihořívá“, dokud sám nepřijde na to, co přesně po něm chceme. Oproti navádění přes pamlsek tak pes sám, bez dotyku nebo hlasového povzbuzení, přijde na to, co se po něm chce. Učí se tak kromě jiného samostatnému uvažování. Shaping se hodí i pro plemena, která jinak obtížněji spolupracují a klasický drill jim nevyhovuje (například basenji, chrti a jiná přírodnější plemena).

Fotky ze semináře najdete zde:https://itule.rajce.idnes.cz/seminar_s_Pavlou_Kluckovou_nedele_21.rijna2012